Om mee en van te leren
 • A  A  A  A  
  • No categories

  Het Arsenaal

  Het Arsenaal is gebouwd naast de plek waar voorheen het Kasteel van Grave heeft gestaan, nadat dit kasteel in 1688 – na verwoesting door de Fransen – was gesloopt. De militairen werden vervolgens in het Arsenaal ondergebracht. Het hield een militaire bestemming tot belegeringen langere tijd uitbleven en de vestingwerken in 1876 werden gesloopt.

  Kruithuisje

   

  Kruithuis

  Slechts het Poortgebouw bleef gespaard en dat werd vervolgens als Kruithuis gebruikt en in later dagen omgebouwd tot een kapel.

  Binnenplaats

   

  De kat

  Op de plek van het kasteel werd verder de kat aangelegd, dat is een aarden wal die de kazematten eronder moest beschermen. Het bevat 5 kazematten met nog bouwrestanten van Het Kasteel. Er werd geschut op opgesteld om Het Arsenaal te beveiligen.
  Inwendig zijn vijf met tongewelven overkluisde ruimten aanwezig met uitgang in de bakstenen frontmuur aan het Arsenaalplein.

   

  Nieuwe bestemmingen

  Toen verder belegeringen uitbleven en de vestingwerken rond 1876 werden gesloopt, kreeg het Arsenaal andere bestemmingen.
  Van 1898 tot 1973 was het een Rijkspsychiatrische Inrichting. En van 1973 tot 1993 werd het als gevangenis gebruikt. Daarna was het nog tijdelijk in gebruik voor Jeugdgevangenis Hunerberg uit Nijmegen.
  In 1996 werd het complex aangekocht door de Gemeente Grave en enkele jaren later werd het bestempeld tot ‘Rijksmonument’.

   

  Jan des Bouvrie

  Het gehele complex werd vervolgens gekocht door Jan des Bouvrie, die er een woon- en designwinkel in vestigde. Het werd helaas geen succes en medio 2006 stond het Arsenaal opnieuw leeg.

   

  Horeca

  Vervolgens kreeg het Arsenaal een horecafunctie. Medio 2015 was ‘Het Arsenaal Eten & Drinken’ er gevestigd. Het had een keuken, restaurant, een ijssalon en een ruim terras op de binnenplaats. Het Kruithuis werd gebruikt als trouwlocatie en voor andere feestgelegenheden. Helaas bleek ook deze activiteit niet vol te houden.

  Ht Arsenaal

  Inmiddels vindt een verbouwing plaats en wordt er een Livestyle-center in gevestigd.


  Copyright © 2014. All Rights Reserved.