Om mee en van te leren
 • A  A  A  A  
  • No categories

  Elisabeth Rustoord

  Al heel vroeg heeft Grave zich bezig gehouden met zorg. Het Catharinahof van 2014 voert in een ononderbroken lijn terug naar 1291, als Jan I van Cuijk in Grave een Gasthuis sticht voor zieken, armen en passanten. Sint Catharina is de patrones.
  Aanvankelijk op de plek aan de Brugstraat, het gebouw dat nu dienst doet als Gemeenschapshuis.

  Oude prent van St. Elisabeth Rustoord op Bolwerk Hartenaas

   

  Bolwerk

  De nieuwbouw die vervolgens in 1886 plaatsvond op het Bolwerk Hartenaas kreeg de naam Elisabeth Rustoord mee. In 1888 kwamen de zusters naar het St. Elisabeth Rustoord om te zorgen voor de hulpbehoeftige alleenstaande oude dames en heren en de zieken te verplegen.

   

  Regenten-College

  Het huis werd, net als het St. Catharina Gasthuis, bestuurd door het regenten-college. In 1931 vertrokken de zusters van het St. Elisabeth Rustoord naar Breda.

  Rechts onder het Rustoord op het Bolwerk

  De bewoners werden na die tijd gehuisvest in ‘Maaszicht’ (het vroegere blindeninstituut de Wijnberg) dat tegenover het St. Catharina Gasthuis gelegen was.

   

  Visio

  Het St. Elisabeth Rustoord is inmiddels afgebroken – naar ik vermoed voor de nieuwbouw van de Wijnberg, het latere Theofaan en het huidige Visio – op die plek.
  Maar het grootste deel van Visio is inmiddels ook al weer afgebroken en daarmee ontstaat ruimte voor een nieuwe bestemming. Er zijn plannen om de vroegere vestingwerken weer meer zichtbaar te maken.

   

  Maaszicht

  Een gedeelte van de ‘Maaszicht’ bestaat anno 2016 nog, maar zoals het er nu naar uitziet worden de nieuwere delen afgebroken en wordt voor het oudere deel – het voormalige Wijnberg – een nieuwe bestemming gezocht. 

   

  Catharinahof

  Voor de verpleging van ouderen is nieuwbouw gerealiseerd (zie foto hieronder):

  Catharinahof


  Copyright © 2014. All Rights Reserved.