Land van Maas en Waal

In het Land van Maas en Waal vonden enkele deelprojecten in landschaps- en natuurontwikkeling plaats die in elkaar grijpen en elkaar versterken:

  • De Ecologische Hoofdstructuur en de Ecologische Verbindingszone Heumen Horssen
  • ‘Ruimte voor de rivier’ van Rijkswaterstaat
  • ‘Stappen in de Toekomst’ van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen
  • Werken aan herstel Kerkepaden door wandelgroepen Bergharen en Horssen
  • Landschapsontwikkelingsplan(LOP) van de Gemeenten Wijchen, Druten en Beuningen
  • Aandacht voor de acht Heerlijkheden door de werkgroep Cultuurhistorie Oostelijk Rivierengebied

 

Ecologische Verbindingszone Heumen-Horssen
De Nieuwe Wetering

Dit was een pilot van een landelijk project met als opzet in het hele land verbidningen te maken en zo de iodiversiteit te verbeteren.

Dit werd uitgevoerd totdat Henk Bleker staatsecretaris op Landbouw werd. Daarmee liet men een vos op de kippen passen en hij draaide heel veel terug. Zo werd o.a. een verbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe geschrapt, met als gevolg de latere problemen met dieren die niet konden trekken en onvoldoende voedsel vonden in hun besloten natuurgebied.

Gelukkig voor ons was die pilot bij ons al flink gevorderd. Geldersch landschap kocht grond aan om dat doel te bereiken. Soms ging het om maar kleine snippers, maar wel heel waardevol, zoals een oude rivierloop. Samen met bestaande terreinen van Geldersch Landschap vormen de nieuwe aankopen in de nu een ecologische structuur die van oost naar west door het hele Land van Maas en Waal loopt. Een gebied van ongeveer 35 kilometer tussen Heumen en Horssen.

 

Land van de acht Heerlijkheden

In de middeleeuwen werd het Land van Maas en Waal door adellijke “heren” bestuurd vanuit de kastelen en kerken. Er werden wegen en dijken aangelegd en voor de afwatering werden weteringen gegraven. Die rijke geschiedenis gaat weer verteld worden.

 

Verbrede rivieren

Zowel bij Batenburg als in de Loonse Waard bij Balgoy en bij Keent aan de overzijde van de Maas werd een gebied ontwikkeld voor natuur en recreatieve doeleinden. Daarbij wordt ruimte gecreëerd voor de rivier de Maas om bij hoogwater voor opvang te kunnen dienen.