Oud en Nieuw Velp

Velp behoorde tot de Gemeente Grave en is nu onderdeel van de gemeente Land van Cuijk. Het bestaat uit een oud en een nieuw deel. In plaats van Velp wordt dan ook meestal gesproken over Oud-Velp en Nieuw-Velp.

Oud-Velp

 

Vincentius kerkje

 

Vencentiuskerkje

Oud Velp kent een rijke historie. In Wikipedia vind ik dat Velp al voor komt op een vroegmiddeleeuwse goederenlijst. Het viel aanvankelijk onder het Land van Herpen, later het Land van Ravenstein.

De Sint-Vincentiuskerk van Velp bestond vermoedelijk al in de 10e eeuw.

Momenteel wordt er kunst getoond (elke zondag open) en worden er soms concerten gehouden.

 

Kapucijnenklooster

Ten westen van de kerk bevindt zich het Emmaüsklooster van de paters Kapucijnen.  Het is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland.

Kapucijnenklooster bij een overstroming

Als de Maas een te hoge waterstand kreeg, stroomde deze bij Beers over de dijk en over land tot nabij ‘s-Hertogenbosch.

Eind 1644 kochten enkele rijke katholieken uit Grave in Velp een stuk grond met een huisje erop dat de naam Emmaüs droeg en dat Basilius van Brugge in 1645 als klooster betrok. Na diverse verdere aankopen en schenkingen werd het terrein uitgebreid. Tenslotte werd er in 1662 een klooster gebouwd.

Het Emmaüsklooster wordt momenteel gebruikt voor cursussen, trainingen,, meditatie etc. Naast het Klooster is in 1997 een gastenverblijf, het Clarahuis, gebouwd. Hierin bevinden zich een grote groepsruimte voor cursussen en trainingen, een meditatiezolder en 12 slaapkamers.

 

Kasteel Bronkhorst

Kasteel Bronkhorst

Ten oosten van de Vincensiuskerk staat het klooster van de Redemptoristinnen ook wel de “rooi nonnekens” genoemd. Dat was geen politieke voorkeur, maar vanwege de kleur van hun habijt. Het waren echte ‘slot’zusters, ze bleven altijd binnen het klooster.

In 1990 verlieten de laatste 9 zusters het klooster en het heeft nu een wooonbestemming. In de ommuurde tuin bevinden zich een Kruisweg, een kas, een Calvarieberg en een kleine kapel (de laatste uit 1910).

 

Nieuw-Velp

Jezuïtenklooster Mariendaal

Nieuw-Velp is ontstaan aan de voormalige rijksweg Nijmegen-Den Bosch. Er zijn woningen gebouwd nabij het zich destijds aldaar bevindende noviciaat met omringend landgoed.
Na enige jaren onder de naam “De Binckhof”, een instelling voor verstandelijk gehandicapten te zijn geweest, is dit in 2010-2012 gerestaureerd en omgebouwd tot appartementencomplex.

Een deel van het gebouw is ingericht als zorghotel.