De Stad

Het stadsgezicht van Grave, komend vanuit de richting Cuijk. Met de kerk nu meer als blikvanger.

Na de moord op Floris de Zwarte in 1131 werd de Burcht in ‘Het Land van Cuijk’ te Cuijk verwoest en werd Herman van Cuijck verbannen.

In het jaar 1138 bouwde hij een nieuwe Burcht op een zandrug een stukje stroomafwaarts van de Maas. Het stadje dat er omheen ontstond werd Grave en het kreeg in 1233 stadsrechten. Grave kende drie toegangspoorten, t.w.: De Brugpoort, de Hampoort en de Maaspoort. Via de Maaspoort konden de troepen naar Fort Coehoorn aan de overzijde van de Maas ter verdediging tegen de Geldersen

Het viel wisselend onder Brabant en Gelderland, maar in 1432 werd Arnold van Egmond, Hertog van Gelre Heer.

Grave heeft in de loop der jaren veel belegeringen gekend:

Grave tot 1898
  • In 1568 kwamen Spaanse troepen en viel het onder Spanje
  • In 1577 kwam het weer in Staatse handen, maar al snel volgde de 80-jarige oorlog
  • In 1586 werd Grave opnieuw veroverd door de Spanjaarden o.l.v. Parma
  • Dat duurde tot 1602 toen Grave werd heroverd door Prins Maurits
  • In 1672 viel de stad in Franse handen
  • De Staatsen – o.l.v. Carl van Rabenhaupt – versloegen de Fransen en namen de stad in 1674 weer in.

Na de slag was er veel schade aan de Burcht. De vestingwerken werden vervolgens gemoderniseerd onder Menno van Coehoorn. De Burcht werd gesloopt.

Omdat er van verder belegeringen geen sprake meer was, werden in 1876 de vestingen geslecht. In 1892 volgde het vertrek van het garnizoen.

Grave kreeg daarna in 1938 weer een kazerne. De kazerne is er nog, maar de functie als legerplaats werd in 1997 opgeheven. Momenteel is een deel opvang voor asielzoekers. Een groter van de kazerne wordt ontwikkeld tot een gemeenschap van werken en wonen.

Grave heeft veel last gehad van de Beerse Overlaat. Het water stroomde tussen Katwijk en Linsen (Gemeente Beers) bij hoogwater over een verlaagd dijkvak, waarna het over land naar Den Bosch stroomde. Grave raakte dan geïsoleerd.

Deze laatste herovering in 1674 door de Staatsen wordt nog jaarlijks in het eerste weekend van april herdacht. Er vindt dan o.a. een optocht in historische klederdracht plaats.

Historisch feest met Anna van Buren

Ga voor een uitgebreider beschrijving naar: bommeltje.nl