Sint Elisabethkerk

 

Vermoedelijk werd omstreeks 1240 op deze plaats een romaanse kerk gesticht. De kerk was gewijd aan de heilige Elisabeth van Hongarije. Rond 1308 verwierf de kerk enige relieken van Elisabeth.

 

Verwoesting

De kerk werd tijdens de stadsband van 1415 verwoest. Na de brand werd de kerk van 1423 tot 1474 onder Arnold van Egmont, hertog van Gelre, herbouwd.

Tussen 1506 en 1515 werd de kerk vergroot en in 1535 werd ze uitgebreid met hoge kruisarmen.
Omdat Grave een vestingstad was, werd ze veel belegerd en dat ging ook niet aan de kerk voorbij.

In 1602 werd Grave door de Staatsen onder Prins Maurits veroverd, waarop de kerk in Hervormde handen kwam.

 

Beschadigd

In 1674 werd tijdens een beleg dat een einde maakte aan de Franse bezetting, de torenspits en een deel van het middenschip verwoest. Ook het beleg van 1794 richtte veel schade aan.

In 1798 werd de kerk aan de Katholieken teruggegeven. Bisschop Joannes van Velde tot Melroy en Sart-Bomal zorgde er voor dat de kerk enigszins werd hersteld en dat het interieur werd aangevuld met in Vlaanderen aangekochte kerkmeubelen.

 

 Interieur

De kerk heeft een fraai interieur. Vooral de houtgesneden preekstoel is een blikvanger

In de kilder bevindt zich een schatkamer met diverse voorwerpen en relikwieën.

Schilderij van de toren

Toren

De toren is ingestort toen in 1874 de blixem insloeg, waarna ze werd gesloopt. De kerk mist daardoor het westelijk deel, zodat ze voornamelijk nog uit koor en dwarspand bestaat.

 

Restauratie

In 1971 werd de kerk vanwege haar slechte staat gesloten en in 1974 werd begonnen met de restauratie. In 1981 werd de kerk weer in gebruik genomen.

 

Hemelvaartkerk

Klok van de Hemelvaartkerk

In 2002 werd de tweede kerk van Grave, de Hemelvaartkerk, gesloten. De klok van die kerk is in een klokkenstoel geplaatst op de plaats waar eens de toren van de Sint Elisabethkerk heeft gestaan. Deze kerk stond op de plek waar nu de Lidl is gevestigd.

Op de foto rechts zijn – achter de klok van de Hemelvaartkerk – de restanten te zien van het westelijk deel en het geeft aan hoe groot de kerk aanvankelijk was.

 Op onderstaande pentekening zie je de verwoeste toren. Rechts nog het torentje van de Protestantse kerk.