Pauselijke Staten

Dit is het poortje dat zich bevond aan de Oude Haven en dat een doorgang gaf naar een buurtje in verval, die werden in de volksmond ‘de Pauselijke Staten’ genoemd.
Een zekere Gerard Aalbers bezat daar 5 huisjes die hij verhuurde.
In 1888 werd o.a. in Grave gevierd dat de paus Leo XIII tien jaar paus was. In een optreden in de sociëteit ‘Tot Nut ende Vermaeck’ trad deze Gerard op, verkleed als paus, met witte toga, rode schoenen en op zijn hoofd een calot.
Vermoedelijk heeft hij – of mogelijk anderen – daarna zijn 5 huisjes ‘de Pauselijke Staten’ genoemd.
Dit klink heel mooi, maar in feite waren het huisjes in verval. En dat was feitelijk met de gehele binnenstad van Grave het geval.

Dit wordt pas in 1942 – een goed jaar, want mijn geboortejaar – verbeterd. Grave krijgt uitbreiding door een herindeling en dat maakt nieuwbouw mogelijk. Bewoners konden naar de nieuwbouw en de woningen in de stad konden opgeknapt.
Vooral in de jaren ’60 en ’70 wordt veel overheidsgeld ontvangen voor stadsherstel.
Daarmee verdwenen helaas ook veel kleine straatjes, zoals: Het Lazewiel, het Grietje Binnenstraatje, de Grote Zak en de Kleine Zak. De Botermarkt is er nog wel, maar is onherkenbaar veranderd. Hier en daar zijn nog enkele steegjes, ook wel gasjes genoemd.
De naam ‘Pauselijke Staten’ – en dan nu officieel – komt terug in de nieuwbouw langs de Oude Haven. De Stichting ‘Graafse Straatjes’ en het bouwproject ‘I am Grave’ pogen de sfeer van de oude straatjes weeer enigszins te doen herleven.