Beleg van 1940

Bij de eerste wereldoorlog was het de bedoeling van Duitsland om Frankrijk snel in te nemen. De oostflank van Frankrijk was echter sterk verdedigbaar gemaakt en dus besloot men via België met een omtrekkende beweging Frankrijk binnen te vallen.

België werd zo helaas betrokken in die strijd en daar vonden hevige en bloederige gevechten plaats.

 

De Peel-Raamstelling

Na de eerste wereldoorlog ging België eveneens zijn oostflank – de Ardennen – versterken. De vrees ontstond in Nederland dat ze het volgende slachtoffer zouden zijn bij een eventuele aanval van Duitsland.

In 1937 werd nu onderzocht of het mogelijk was om tussen de Raam bij Grave en de Peelmoerassen bij Weert een tankgracht te graven. Die mogelijkheid was er, maar er was geen geld om dat te realisereen.

Vervolgens kwam iemand op het idee kwam dat de gracht ook geschikt was als afwateringskanaal. Het kanaal zou daarmee niet alleen een militaire maar ook een economische betekenis hebben. Voor alleen militaire doelen mochten werklozen niet worden ingezet, maar wel voor economische doelen. Het geldprobleem was opgelost.  

Naast het graven van het kanaal werden 331 kazematten gebouwd, prikkeldraadversperringen aangebracht, loopgraven gegraven en mijnen gelegd.

 

Het Duits lijntje

Monument Duits lijntje

Het Duits lijntje was een 100 kilometer lang traject van Boxtel naar Wesel (Dld) waarover goederen en ook personen werden vervoerd. Hij voerde door Brabant, bij Gennep over de brug van de Maas en vervolgens verder Duitsland in. Delen van deze lijn zijn nog als monumenten aanwezig. b.v. in Mill en tussen Mill en Gennep.

Het was de bedoeling om een versperring aan te brengen in geval van een aanval vanuit Duitsland.

 

De Duitse inval

In de vroege ochten van 10 mei 1940 vielen Duitsers in Nederlandse marechaussee-uniformen de brug bij Gennep aan en kregen die zonder slag of stoot in handen. Daarna kon een trein met troepen via het Duits lijntje de Peel-Raamstelling passeren en via een aanval vanuit de achterzijde oprollen. De mensen die de versperring moesten aanbrengen waren er nog niet van op de hoogte dat de oorlog was begonnen. De Duitsers waren al na 30 minuten door de Peel-Raamstelling.

Tracé Duits Lijntje