Stuw en sluizen

Verkeersbrug
De stuw in Grave is de enige in Nederland, gecombineerd met een verkeersbrug. En er is uiteraard een sluis aanwezig. Het complex is in 1929 gereed gekomen. De aanleg van de stuw was onderdeel van een plan om de Maas beter beheersbaar en bevaarbaar te houden.
De Maas
De Maas is 950 kilometer lang. Hij begint in Frankrijk bij Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langresen en voert door België naar Nederland. De bron ligt op een hoogte van ongeveer 400 meter.
De Maas is een regenrivier en de waterstand is dus sterk afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. Het betekent soms een teveel aan water en op andere momenten een te lage waterstand.
De rivier werd op enkele plaatsen recht getrokken, de dijken werden opgehoogd en er werden stuwen gebouwd, naast Grave bij: Borgharen, Linnen, Roermond, Belveld en Sambeek.
Rond 1936 werd er ook nog een stuw bij Lith gebouwd. Er zijn dus 7 stuwen in de Maas aangebracht.

De Stuw
De stuw van Grave heeft twee doorstroom- c.q. doorvaartopeningen. Deze openingen worden door twintig jukken met daarin 60 schotten of schuiven afgesloten. De jukken zijn draaibaar onderaan de brug opgehangen.
In ieder juk zijn drie schuiven boven elkaar geplaatst, die al naar gelang de afvoer van de rivier, verwijderd of geplaatst kunnen worden. Hierdoor wordt de doorstroomopening groter of kleiner. Iedere schuif is goed voor ongeveer 20 kubieke meter water meer of minder afvoer.
Bij zeer geringe afvoer worden alle 60 schuiven geplaatst en bij een afvoer vanaf ongeveer 1.000 kubieke meter water per seconde worden alle schuiven verwijderd. Dan worden de jukken met speciaal daarvoor ontworpen kraanwagens tegen de onderkant van de brug vastgezet. Het water kan in dat geval vrij doorstromen en de scheepvaart kan afzien van een doorvaart via de sluis.
Als de stuw in gebruik is (wat meestal het geval is) moet de scheepvaart door de sluis. In 1974 is een tweede sluis gebouwd. De nieuwe sluis is 142 meter lang en 16 meter breed. De oude sluis is nog aanwezig, maar wordt kennelijk niet meer gebruikt.

In 1993 is de elektrische installatie van sluis en stuw aangepast en is het bedieningsgebouw ingericht als centrale bediening.
Vistrap
In 2006 is aan de Brabantse zijde van de Maas een nieuwe vispassage aangelegd.
Dit is eveneens het geval bij het Gemaal van Sasse, waar de zijrivier de Raam in de Maas uitmondt.

Bron: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/sluis-en-stuw-bij-grave